Páj s čerešňami
Páj s čerešňami
Budeme potrebovať:
Cesto: 300g hladkej múky
200 g masla
100g práškového cukru
1/4 ČL soľ
1 vajce
Plnka: 750g tmavé čerešňe
2 PL vanilínový cukor
2 PL škrobová múčka
šťava z 1/2 citróna
1 vaječný žĺtok
1 PL mlieka
Postup:
Zo všetkých ingrediencií spravíme hladké cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
Vykôstkujeme čerešne a zmiešame ich spolu s citrónovou šťavou, cukrom a škrobovou múčkou.
Vychladené cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm a vyrežeme z neho kruh o niečo väčší ako je forma. Cesto prenesieme do formy, pričom okraje vytvarujeme a prebytočné časti odrežeme. Zo zvyškov cesta nakrájame široké pásy.
Čerešňovú zmes dáme na cesto a prikryjeme pásmi cesta, pričom vytvoríme mriežku. Vymiešame žĺtok s mliekom a potrieme povrch koláča. Pečieme asi 50 minút pri 180 stupňoch. Podávať môžeme s kopčekom zmrzliny. Dobrú chuť!